امروزه امکان آزمایش بر روی طیف گستردهای از نمونههای جمعآوری شده از بدن انسان فراهم شده است. اگرچه برای انجام اغلب آزمایشها، نمونهی خون کافی است اما برخی از آزمایشها نیز نیازمند بررسی نمونههای ادرار، مدفوع، بزاق، خلط و سایر مایعات بدن و یا حتی بافتهایی از بدن هستند.
راهنمای انواع نمونه های آزمایشگاهی
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
- مشخصات ثبتشده بر روی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
- نمونه باید پس از سه تا پنج روز پرهیز از نزدیکی یا انزال تهیه شود. وجود تب در خلال سه روز پیش از انجام آزمایش، نتیجه را تحت تاثیر قرار میدهد.
- بهتر است نمونهگیری را در محلی که آزمایشگاه در اختیارتان میگذارد انجام دهید.
- در صورتی که نمونه را در منزل تهیه میکنید قبلاً در مورد زمان تحویل آن به آزمایشگاه با نمونهگیری هماهنگی کنید. در هر صورت نمونه باید حداکثر در مدت ۳۰ دقیقه و در شرایط دمایی مناسب (همدمای بدن ) به آزمایشگاه منتقل شود (نگهداری در زیربغل)؛ توجه کنید نمونه نباید در معرض سرما، گرما یا تابش نور آفتاب قرارگیرد.
- دستها وآلت تناسلی را با آب و صابون شستشو داده و کاملاً خشک کنید.
- مایع منی را به طور کامل و مستقیم در داخل ظرف جمعآوری نمائید و دقت کنید که آب، ماده شوینده یا ادرار با مایع منی مخلوط نشود. در هر شرایط نمونه باید مستقیما به مسئول مربوطه در واحد نمونهگیری تحویل گردد. درب ظرف نمونهگیری فقط هنگام خالی کردن نمونه باز شود.
- از به کار بردن کاندوم جهت تهیه نمونه منی خودداری نمائید.
- اگر از داروی خاصی استفاده میکنید آزمایشگاه را مطلع سازید.
برای انجام آزمایش قند دوساعته، دو نوبت خونگیری به عمل خواهد آمد. برای بدست آوردن نتایج بهتر موارد زیر را که بر اساس توصیه وزارت بهداشت و درمان ایران و انجمن دیابت تنظیم شده است، مراعات فرمایید.
- چند روز قبل از انجام آزمایش، رژیم غذایی متعادل از لحاظ کربوهیدرات حدودا محتوی ۱۰۰گرم کربوهیدرات در روز داشته باشید.
- صبح انجام آزمایش، ۸-۱۲ ساعت ناشتا باشید.
- توصیه میگردد نمونهگیری را قبل از ساعت ۱۰ صبح شروع کنید.
- بهتر است که در تمام مدت انجام آزمایش در محل آزمایشگاه حضور داشته باشید. لذا توصیه میشود صبحانه معمول خود را بههمراه داشته (حاوی حدود ۷۵ گرم کربوهیدرات) و پس از خونگیری اول، صبحانه خود را میل بفرمایید و ساعت شروع آن را یادداشت فرمایید.
- ۲ ساعت پس از زمان شروع صبحانه، نمونهگیری دوم از شما انجام خواهد شد.
- توصیه میشود از خوردن، آشامیدن و سیگار کشیدن در تمام مدت انجام آزمایش خودداری فرمایید.
- در صورت نیاز فقط آب میتوانید میل فرمایید.
- در روز انجام آزمایش در حین ۲ ساعت آمادگی، از انجام ورزش سنگین و هرگونه فعالیت بدنی غیرمعمول خودداری نمایید.
- در صورتی که در حال مصرف دارو هستید، قبل از آزمایش با پزشک خود مشورت فرمایید.
- چنانچه از دارویی استفاده مینمایید قبل از خونگیری، فرد خونگیر را مطلع فرمایید.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
- مشخصات ثبتشده بر روی برچسب ظرف نمونهگیری را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
- روزی را جهت جمعآوری ادرار ۲۴ ساعته انتخاب فرمائید که حتیالامکان در منزل یا جای ثابتی باشید و از فعالیتهای فیزیکی شدید (دویدن، استرس، محرومیت از غذا، ورزشهای سنگین و …) خودداری نمائید.
- خوردن و آشامیدن خود راد ر شرایط متعادل نگهدارید، یعنی از چند روز قبل از غذای معمول و آب به اندازه کافی استفاده نمائید. ادرار را در ظرفی که آزمایشگاه در اختیار شما میگذارد، جمعآوری نمائید. اگر مایع یا پودری درون ظرف جمعآوری ادرار ۲۴ ساعته ریخته شده، آن را دور نریزید.
- شاید لازم باشد از چند روز قبل از جمعآوری نمونه ادرار از خوردن برخی غذاها، داروها و یا انجام برخی کارهای تشخیص پزشکی مثل تزریق ماده حاجب در رادیوگرافی یا تزریق دارو برای اسکن اجتناب نمایید.
- روزی را که به عنوان روز جمعآوری ادرار ۲۴ ساعته انتخاب میکنید از یک مبدا زمانی مثلاً ۸ صبح شروع نمائید. لذا ادرار ساعت ۸ خود را کاملاً بیرون تخلیه کرده و از آن لحظه جمعآوری ادرار درون ظرف را شروع نمائید و تا ۲۴ ساعت بعد، یعنی ۸ صبح روز بعد تمام ادرار را درون ظرفی که در اختیارتان قرار داده شده است خالی کنید، لازم است ظرف ادرار ۲۴ ساعته در زمان جمعآوری در محل تاریک و خنک نگهداری شود و در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل گردد.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید آزمایشگاه را مطلع سازید.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
- مشخصات ثبتشده بر روی برچسب ظرف نمونهگیری را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
- روز و زمانی را جهت جمعآوری ادرار ۱۲ ساعته انتخاب فرمائید که حتیالامکان در منزل یا جای ثابتی باشید و از فعالیتهای فیزیکی شدید (دویدن، استرس، محرومیت از غذا، ورزشهای سنگین و…) خودداری نمائید.
- خوردن و آشامیدن خود را در شرایط متعادل نگهدارید، یعنی از چند روز قبل از غذای معمول و آب به اندازه کافی استفاده نمائید.
- در صورت وجود ماده نگهدارنده در ظرف، مستقیما در ظرف آزمایشگاهی ادرار نکنید. چرا که ممکن است باعث سوختگی آلت شود. لذا توصیه میگردد از لیوان یکبار مصرف بزرگ برای انتقال نمونه به ظرف آزمایشگاه استفاده نمایید.
- چند روز قبل از جمعآوری ادرار مصرف برخی غذاها، داروها و یا انجام کارهای تشخیص پزشکی مانند تزریق ماده حاجب در رادیولوژی و یا تزریق دارو اسکن اجتناب نمایید.
- روز و زمانی را که به عنوان روز جمعآوری ادرار ۱۲ ساعته انتخاب میکنید از یک مبدا زمانی مثلا ۸ صبح شروع نمایید. لذا ۸ ساعت ادرار خود را کاملا بیرون تخلیه کرده و از آن لحظه جمعآوری ادرار درون ظرف را شروع نمایید و تا ۱۲ ساعت بعد، یعنی ۸ شب، یا از ۸ شب تا ۸ صبح تمام ادرار را درون ظرفی که در اختیارتان قرار داده شده است خالی کنید.
- لازم است ظرف ادرار ۱۲ ساعته در زمان جمعآوری در محل تاریک و خنک نگهداری شود و در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل گردد.
- اگر از داروی خاصی استفاده میکنید آزمایشگاه را مطلع سازید.
- در مدت زمان جمعآوری نمونه و در طی انتقال، ظرف نمونهگیری در درجه حرارت ۸-۲ (دمای یخچال) و دور از نور نگهداری شود.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
- مشخصات ثبتشده بر روی برچسب نمونه را کنترل نمایید تا صحیح باشد.
- نمونه صبحگاهی بهتر است و ترجیحا ناشتا باشید.
- لازم است قبل از گرفتن خلط، دهان چند بار با آب معمولی شسته شود . درب ظرف را باز کرده نفس عمیقی را از راه بینی کشیده و برای لحظهای نفس خود را در سینه حبس کنید و با سرفه عمیق خلط خود را در ظرف مربوطه تخلیه نمایید. سعی شود خلط با آب دهان مخلوط نگردد و یا آب دهان به جای خلط داده نشود (آب دهان شفاف و رقیق است ولی خلط چسبندگی دارد.)
- در صورتی که نتوانید با سرفه کردن برای انجام آزمایش نمونه خلط بدهید سر خود را روی بخار آب گرفته استنشاق نموده یا با آب نمک رقیق غرغره نمایید تا خلط بیاید.
- چنانچه نمونهگیری در منزل انجام میشود نمونه را پس از جمعآوری در یخچال قرار دهید و در کمتر از یک ساعت به آزمایشگاه برسانید.
- نمونههای چند نوبته، هر روز یک نوبت انجام شود و پس ازجمعآوری در یخچال باید قرار گیرد. هر نمونه در کمتر از یک ساعت و به دور از گرما باید به آزمایشگاه برسد.
- نمونه را از گرما و نور مستقیم آفتاب در زمان حمل دور نگه دارید.
- حجم نمونه باید حداقل (۵-۳) میلیلیتر باشد.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید آزمایشگاه را مطلع سازید.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
- مشخصات ثبتشده برروی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
- هر روز در ساعت معینی حدود ۵ گرم نمونه مدفوع را با چوبک مخصوص (آبسلانگ) درون ظرفی که از طرف آزمایشگاه در اختیار شما قرار داده شده بریزید و در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل نمائید و تا زمان انتقال در جای خنک نگهداری فرمائید. (نگهداری در دمای یخچال تا سه روز بلامانع است.)
- در صورتی که ظرف، حاوی مایع نگه دارنده باشد (فرمالین دهدرصد) این ماده سمی است و از بوکردن، دست زدن یا دور ریختن آن خودداری نمائید. زیرا این مایع نگهدارنده تخم انگلها و تک یاختههای رودهای است.
- از ۳ روز قبل از نمونهگیری از مصرف قرص آهن، گوشت قرمز، (بهتر است گوشت مرغ و یا ماهی هم مصرف نشود) شلغم، ترب، قارچ، سیب، تربچه، پرتغال، موز، طالبی، خربزه، هندوانه، انگور، مواد آنتی اکسیدان، آسپرین و ویتامین C خودداری کنید.
- مراقب باشید آب، ادرار یا خون قاعدگی با نمونه مخلوط نشود.
- اگر از داروی خاصی استفاده میکنید آزمایشگاه را مطلع سازید.
- نمونه مدفوع را در ظرفی که در اختیارتان قرار داده شده بریزید و در اسرع وقت تحویل آزمایشگاه فرمایید.
ملاحظات ایمنی: چون مدفوع میتواند آلوده به باکتری، ویروس و یا انگل باشد در حمل آن دقت نمایید.
بیمار میبایست یک ساعت قبل از انجام نمونهگیری حفره دهانی خود را با آب کاملا شستشو دهد و حداقل یک ساعت منتظر بماند، برای شروع نمونهگیری ۱۰ml سرم فیزیولوژی استریل را درون حفره ریخته و با حرکات آرواره و … سرم فیزیولوژی را درون حفره دهانی به حرکت درمیآورد و حداقل ۵ دقیقه تحمل گردد و مایع درون حفره دهانی داخل یک ظرف استریل مثلا فالکون با ظرفیت ۵۰ میلیمتر تخلیه میگردد. مجددا مرحله اول تا ۵ بار تکرار می شود تا حجم کافی نمونه داخل فالکون بدست آید، و بلافاصله نمونه گرفته شده جهت انجام کار نمونه منتقل شود.
جهت انجام صحیح نمونهگیری ادرار در نوزادان و جلوگیری از تکرار نمونهگیری توجه شما را به نکات زیر جلب مینمائیم.
- مشخصات ثبتشده برروی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
- نمونهگیری ادرار در نوزادان توسط کیسه ادرار استریل صورت میگیرد. برای استفاده بهتر از کیسه ادرار ابتدا محل ادرار نوزاد را (ناحیه تناسلی) با آب ولرم و صابون مخصوص نوزادان شستشو دهید، به گونه ای که هیچ روغن، پودر بچه و صابونهای حاوی لوسیون روی پوست محل شسته شده باقی نماند. بهتر است خشک شدن محل شستشو در دمای آزاد صورت گیرد و از حوله، دستمال و مانند آن استفاده نشود.
- در مورد نوزاد پسر شستن آلت تناسلی و اطراف آن کافی است ولی در مورد نوزادان دختر بهتر است ناحیه تناسلی و اطراف آن تا مقعد شستشو داده شود. جهت وصل کردن کیسه ادرار استریل برای نوزاد پسر، لایه محافظ روی کیسه ادرار جدا شده و آلت تناسلی درون سوراخ کیسه قرار گیرد و محل چسبدار به اطراف محل آلت تناسلی چسبانده شود و برای نوزاد دختر لایه محافظ کیسه را جدا کرده و از قسمت تحتانی روی و اطراف ناحیه تناسلی را بکشید تا چینهای پوست باز شده و کیسه به دقت در اطراف این چینها چسبیده شود، دقت فرمایید تا کیسه در تمام قسمتها چسبیده شود.
- پس از جمعآوری ادرار در کیسه، بلافاصله درون ظرف استریل (برای کشت ادرار) و یا ظرف یراستریل (برای سایر آزمایشها) قرار دهید و حداکثر تا ۲ ساعت به آزمایشگاه منتقل نمائید و در غیر این صورت حداکثر تا ۱۲ ساعت در دمای یخچال (◦c8-2) نگهداری نمائید.
- اگر از آنتیبیوتیک، پماد، کرم یا داروی خاصی استفاده میکنید قبل از نمونهگیری آزمایشگاه را مطلع سازید.
- جهت انجام کشتهای میکربی ازجمله کشت ادرار میبایست حداقل یک هفته از آخرین مصرف داروی آنتی بیوتیک گذشته باشد مگر در مواردی که با اطلاع پزشک معالج بیمار است.
برای انجام نمونهگیری قارچی توجه شما را به نکات زیر جلب میکنیم:
- حداقل ۴۸ ساعت قبل از انجام آزمایش (نمونهگیری) شستشوی پوست، مو و ناخن انجام نشده باشد.
- حداقل ۵ روز قبل از انجام آزمایش از داروی ضدقارچ به شکلی کرم، پماد، لوسیون و قرص استفاده نگردد (مگر مطابق تجویز پزشک).
- از چند روز قبل از نمونهگیری ناخن، لاک ناخن استفاده نگردد.
- از کرم چرب یا نرم کننده حداقل ۲۴ساعت قبل از انجام نمونهگیری استفاده نشود.
نمونهگیری از مجرای تناسلی به جهت تشخیص عوامل عفونی مثل باکتری و قارچ صورت میگیرد. بنابراین توجه به نکات زیر میتواند کمککننده باشد:
- روز و زمانی را برای نمونهگیری انتخاب فرمائید که در آن زمان ترشح یا چرک از مجرا وجود دارد در غیر اینصورت نمونهگیری اول صبح قبل از انجام ادرار صبحگاهی بهترین زمان است.
- حداقل ۵ روز قبل از نمونهگیری از مصرف آنتی بیوتیک خودداری فرمائید. (مگر مطابق دستور پزشک باشد)
نمونهگیری از مجرای تناسلی به جهت تشخیص عوامل عفونی مثل باکتری و قارچ صورت میگیرد. بنابراین توجه به نکات زیر میتواند کمککننده باشد:
- روز و زمانی را برای نمونهگیری انتخاب فرمائید که در آن زمان ترشح چرکی و… از مجرا وجود داشته باشد در غیر اینصورت مطابق توصیه پزشک معالج اقدام نمائید.
- حداقل ۵ روز قبل از نمونهگیری از مصرف آنتی بیوتیک خودداری فرمائید. (مگر مطابق دستور پزشک باشد.)
- حداقل ۳ روز قبل از انجام نمونهگیری از مصرف کرم واژینال یا مانند آن خودداری فرمائید.
چرا آزمایشگاه ماهان؟
آزمایش پیوند اعضا
تنها آزمایشگاه خصوصی تست پیوند اعضا و مغز استخوان
تست PCR کرونا
مرکز خصوصی انجام آزمایش PCR کرونا در ارومیه
نمونهگیری در منزل
انجام نمونه گیری در خانه با رعایت کلیه استانداردها
دسترسی آسان
دارای پارکینگ اختصاصی داخلی، مستقر در مرکز شهر
تجهیزات نوین
بکارگیری آخرین تجهیزات و دستگاههای آزمایشگاهی
تجربه بینالمللی
دارای شعب خارجی در سلیمانیه، بغداد و تاجیکستان