آلدولاز پروتئینی است که به بدن کمک میکند تا قند را به انرژی تبدیل کند. بهطور معمول، مقدار زیادی آلدولاز در عضلات و کبد وجود دارد. هنگامی که به سلولهای ماهیچهها یا کبد آسیب میرسد، این سلولها باز میشوند و آلدولاز را به جریان خون میریزند.
چرا آزمایش آلدولاز انجام میشود؟
اگر ضعف عضلانی یا میالژی (درد عضلانی) را تجربه میکنید، پزشک میخواهد بداند که منشأ علائم شما، به دلیل مشکل در عضلات است یا اعصاب. مقدار زیاد آلدولاز در خون، نشانهی آسیب عضلانی است. اگر مشکل در سیستم عصبی باشد، مقدار آلدولاز در خون تغییر نمیکند.
آمادگیهای لازم برای انجام آزمایش آلدولاز
حدود ۸ ساعت قبل از آزمایش خون لازم است که چیزی نخورید و ننوشید. پزشک در مورد توقف مصرف داروهایی که بر نتیجه آزمایش ممکن است تأثیر بگذارند، اطلاع میدهد.
همچنین ممکن است لازم باشد چند روز قبل از آزمایش از ورزش شدید اجتناب کنید. ورزش طولانیمدت میتواند سطح آلدولاز را در خون افزایش دهد و نتایج آزمایش را تحتتأثیر قرار دهد.
آزمایش خون آلدولاز چگونه انجام میشود؟
تکنسین آزمایشگاه یک سوزن بسیار کوچک را در رگ بازو وارد میکند و حدود یک میلیلیتر خون میگیرد سپس آن را داخل یک ویال میریزد. ویال برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال میشود. احتمالاً در عرض چند روز نتیجه آزمایش مشخص میشود.
آزمایش آلدولاز در ارومیه
آزمایشگاه ماهان یکی از مراکز انجام آزمایش آلدولاز است.
نتایج طبیعی آزمایش آلدولاز چیست؟
محدوده طبیعی آلدولاز بسته به سن و جنس میتواند کمی بالاتر یا کمتر باشد. بهطور کلی، محدوده طبیعی برای بزرگسالان بین ۱.۰ تا ۷.۵ واحد در لیتر است. مقدار طبیعی آلدولاز خون در کودکان بیشتر است. برای افراد زیر ۱۸ سال، کمتر از ۱۴.۵ واحد در لیتر طبیعی در نظر گرفته میشود.
سطح بالای آلدولاز نشاندهندهی چیست؟
افزایش سطح آلدولاز در خون گاهیاوقات نشانهی بیماری عضلانی است مانند:
- دیستروفی عضلانی دوشن: دیستروفی عضلانی دوشن (DMD) یک اختلال ژنتیکی است که DNA فرد متفاوت است. علائم آن معمولاً از زمانی که کودک ۲ یا ۳ ساله است شروع میشود. اولین علامت اغلب ضعف عضلانی است که میتواند راه رفتن، دویدن و پریدن را برای کودک سخت کند.
- سایر علائم اولیه میتواند شامل تأخیر در یادگیری، نشستن، ایستادن یا صحبت کردن باشد. دیستروفی عضلانی دوشن در نهایت باعث آتروفی عضلانی و همچنین مشکلات قلبی و ریوی شود. برخی از داروها میتوانند به کنترل علائم DMD کمک کنند.
- دیستروفی عضلانی کمربند اندامی: دیستروفی عضلانی کمربند اندامی نیز یک اختلال ژنتیکی است که باعث ضعف و تحلیل عضلات اطراف شانه و باسن میشود. علائم آن شامل راه رفتن شبیه به اسب، مشکل در برخاستن از روی صندلی و یا مشکل در بالا رفتن از پلهها میباشد.
- هدف از درمان، کمک به کاهش علائم است. درمانهای پیشنهادی شامل فیزیوتراپی و کاردرمانی برای تقویت ماهیچهها و جلوگیری از انقباض است زیرا عضلات بیشازحد سفت شده و دامنه حرکتی محدود شده است.
- درماتومیوزیت: درماتومیوزیت یک بیماری خود-ایمنی است که سیتم ایمنی به جای مبارزه با مهاجمان مانند ویروسها به سلولهای سالم حمله میکنند. علائم درماتومیوزیت شامل بثورات قرمز در اطراف پلکها، برآمدگیهای قرمز یا بنفش بر روی مفاصل و ضعف عضلانی در بازوها و پاها است.
- پلی میوزیت: پلی میوزیت یکی دیگر از بیماریهای خود ایمنی نادر است که باعث ضعف عضلانی میشود. درماتومیوزیت، عضلات اندامها را تحتتأثیر قرار میدهد. پلی میوزیت بهطور معمول باعث ضعف در عضلات گردن، پشت، شانهها و باسن میشود. همچنین میتواند باعث افتادن، سرفه خشک و مشکل در بلع شود. علائم این بیماری اغلب در بزرگسالی شروع میشود و به تدریج ظاهر میشود. داروها میتوانند به کاهش علائم کمک کنند. فیزیوتراپی میتواند ماهیچهها را تقویت کرده و انعطافپذیری بدن را بهبود بخشد. گفتار درمانی هم میتواند به مشکلات بلع مرتبط با این بیماری کمک کند.
آزمایشگاه تخصصی ماهان ارومیه
آزمایشگاه ماهان فرهنگیان یکی از مراکز آزمایشگاهی پیشرفته و متمایز استان است که با در اختیار داشتن مجموعه بینظیری از تجهیزات مدرن آزمایشگاهی، بکارگیری پرسنل فنی متخصص و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی در درمانگاه فرهنگیان واقع در خیابان کاشانی ارومیه در خدمت شهروندان گرامی و شهرهای همجوار قرار گرفته است.