ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، شایعترین نوع عفونت مقاربتی (STI) است. احتمالاً اکثر افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، در برههای از زندگی خود به HPV مبتلا شوند، اما پس از کشف واکسن، تعداد این افراد کمتر شده است.
HPV میتواند از طریق تماس پوست به پوست منتقل شود؛ بنابراین، برای انتقال آن لازم نیست حتماً رابطهی جنسی داشتهباشید.
بیش از ۱۵۰ سویهی مختلف از HPV وجود دارد. در ۹۰ درصد موارد، عفونت خودبهخود از بین میروند؛ اما اگر اینچنین نباشد، سویههای کم خطرتر منجر به زگیل تناسلی و سویههای پرخطر میتوانند باعث سرطان دستگاه تناسلی شوند. این موارد قابلدرمان هستند، اما از بین نمیروند.
در این مقاله به بررسی ۹ واقعیت مهم در مورد عفونت HPV، علائم، خطرات، سویهها، روشهای پیشگیری، آزمایش، غربالگری و درمان آن پرداخته شده است.
۱) بسیار شایع است
گفته میشود حدود ۵/۴۲ میلیون نفر در آمریکا به این ویروس مبتلا هستند که آن را به شایعترین عفونت مقاربتی در ایالات متحده تبدیل کردهاست.
این ویروس به اندازهای شایع است که محققین معتقدند حدود ۹۲ درصد از افرادی که فعالیت جنسی دارند، در بخشی از زندگی خود به این ویروس مبتلا میشوند. با این وجود، از زمان کشف واکسن HPV، این آمار به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است.
۲) ممکن است بدون داشتن رابطه جنسی به HPV مبتلا شوید!
HPV از طریق تماس پوست به پوست منتقل میشود. با این حال، این موضوع نمیتواند نشاندهندهی این باشد که رابطهیی جنسی تنها راه انتقال ویروس است. در واقع برای انتقال HPV نیازی به دخول نیست و هر ناحیهای که توسط کاندوم پوشانده نشده باشد، در صورتی که در معرض HPV قرار بگیرد، ممکن است فرد را آلوده کند.
به طور کلی، رابطهی واژینال و مقعدی بیشترین احتمال انتقال HPV را دارند. البته این ویروس میتواند از طریق رابطهی دهانی هم منتقل شود، اگرچه احتمال آن کمتر است.
اگر چند شریک جنسی داشته یا با فردی که شرکای جنسی متعددی دارد، رابطه داشته باشید، خطر ابتلا به این ویروس افزایش مییابد.
۳) اغلب سویهها نمیتوانند باعث سرطان شوند.
ویروس HPV بیش از ۱۰۰ سویه مختلف دارد. برخی سویههای پرخطر میتوانند با سرطان مرتبط باشند. سایر سویههای کم خطر معمولاً منجر به زگیل تناسلی میشوند.
سویههای ۱۶ و ۱۸ بهعنوان دو سویهی پرخطر در نظر گرفته میشوند که باعث ۷۰ درصد از سرطانهای دهانه رحم و ضایعات پیشسرطانی دهانه رحم میشوند.
یک تصور غلط و رایج در میان بسیاری از افراد وجود دارد که فکر میکنند زگیل تناسلی پیشساز سرطان است، اما چنین نیست! سویههایی از HPV که باعث زگیل تناسلی میشوند، کم خطر هستند و ارتباطی بین آنها و سرطان شناخته نشدهاست.
با این وجود، ابتلا به زگیل تناسلی نمیتواند نشان دهد که شما از خطر سرطان در امان هستید. هر کسی ممکن است به چندین سویه از HPV آلوده شود و مشاهدهی زگیل، زنگ خطری است که نشان میدهد احتمال دارد در معرض سویههای پرخطر هم باشید.
۴) واکسن وجود دارد، اما HPV درمان ندارد
سویههای HPV که باعث زگیل تناسلی و سرطان میشوند را میتوان مدیریت کرد، اما قابلدرمان نیستند. همچنین، زگیل تناسلی را میتوان برداشت، اما حذف آن نمیتواند ویروسها را از بین ببرد.
با وجود این که امروزه واکسنهایی برای کاهش احتمال ابتلا به HPV در جوانان وجود دارد، اما آنها نمیتوانند ویروسی که فرد از قبل به آن آلوده شدهاست را از بین ببرند.
۵) بیشتر مبتلایان به HPV هیچ علائمی ندارند
با نگاه کردن به یک نفر یا مشاهدهی زگیل تناسلی در او، نمیتوانید متوجه شوید که آیا او HPV دارد یا خیر. بسیاری از افراد مبتلا هیچ علامتی از عفونت ندارند و ممکن است فقط با نتیجهی غیرطبیعی تست پاپ اسمیر متوجه بیماری شوند.
اگر علائمی وجود داشته باشد، ممکن است در واژن، آلت تناسلی، کیسهی بیضه، مقعد، دهان یا گلو ظاهر شوند و میتوانند شامل این موارد باشند:
- زگیل تناسلی (برجستگی کوچک یا مجموعهای از برجستگیها)
- رشد غیرطبیعی
- تودهها
- زخمها
آزمایش HPV در ارومیه
آزمایشگاه ماهان یکی از مراکز انجام آزمایش HPV است.
واکسن HPV در مقابل همهی سویهها مقاومت ایجاد نمیکند
در حال حاضر، تنها واکسن HPV مورد تأیید FDA، گارداسیل ۹ است که در برابر دو سویهی کم خطر (سویه ۶ و ۱۱) و هفت سویهی پرخطر (۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۴۵، ۵۲ و ۵۸) مقاومت ایجاد میکند.
با وجود این که گارداسیل ۹ معمولاً میتواند محافظت کافی را فراهم کند، اما در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با ویروس HPV در افرادی که قبلاً در معرض یک یا چند سویه از این ویروس قرار گرفتهاند، اثربخشی کمتری دارد. اگرچه این واکسن، عفونتهای ناشی از HPV موجود و بیماریهای مرتبط با آن را درمان نمیکند، اما در برابر سویههایی که فرد قبلاً در مقابل آن قرار نگرفته است، محافظت میکند.
همچنین ممکن است در خانمهایی که در بدو تولد به HIV مبتلا شدهاند، اثر کمتری داشته باشد. این افراد ممکن است در مواجهه با یک سویهی غیرمعمول HPV، به سرطان دهانه رحم مبتلا شوند.
۷) میتوانید آزمایش HPV دهید
تست HPV را میتوان همراه با تست پاپ اسمیر در طول معاینهی دورهای خانمها انجام داد. آزمایش معمول HPV به این صورت توصیه میشود:
- برای خانمهای ۲۱ تا ۲۹ ساله: تست پاپ اسمیر هر سه سال یکبار توصیه میشود.
- برای خانمهای ۳۰ تا ۶۵ ساله: یا آزمایش پاپ اسمیر هر سه سال یکبار انجام میشود و آزمایش پاپیلومای انسانی پرخطر (hrHPV) هر پنج سال یکبار تکرار میشود و یا آزمایش پاپ اسمیر هم زمان با آزمایش hrHPV هر پنج سال یکبار انجام میشود.
در مقابل، توصیه میشود افراد مبتلا به سرطان دهانهی رحم، آزمایش HPV اولیه را هر پنج سال یکبار انجام دهند. این تست از ۲۵ سالگی شروع میشود و تا ۶۵ سالگی ادامه مییابد.
هیچ آزمایشی برای تشخیص HPV در اندامهای تناسلی آقایان وجود ندارد؛ با این حال برخی از پزشکان ممکن است برای تشخیص HPV در افرادی که رابطهی مقعدی پرخطر دارند، تست پاپ اسمیر مقعدی انجام دهند.
۸) واکسن HPV فقط برای کودکان نیست
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) توصیه میکند که واکسیناسیون منظم HPV برای تمامی نوجوانان ۱۱ و ۱۲ ساله انجام شود، با این حال واکسیناسیون میتواند در سنین کمتر مثلاً از ۹ سالگی هم انجام شود. بالاترین سنی که برای واکسیناسیون توصیه میشود ردهی سنی ۱۳ تا ۲۶ سال است.
البته برای افراد بالای ۲۶ سال نیز ممکن است واکسیناسیون مفید باشد.
همچنین CDC به تمامی افرادی که دارای نقص ایمنی (از جمله مبتلایان به HIV) هستند، توصیه میکند بدون در نظر گرفتن بیماری خود، حتماً واکسینه شوند.
۹) واکسیناسیون جایگزینی برای غربالگری سرطان نیست
حتی اگر واکسن HPV را دریافت کردهاید، هنوز باید مراقب سرطان دهانهی رحم باشید. طبق آمار CDC، واکسن میتواند از ابتلا به ۹۰٪ سرطانهای ناشی از HPV شامل سرطانهای مقعد، واژن و دهانهی رحم جلوگیری کند.
آزمایشگاه تخصصی ماهان ارومیه
آزمایشگاه ماهان فرهنگیان یکی از مراکز آزمایشگاهی پیشرفته و متمایز استان است که با در اختیار داشتن مجموعه بینظیری از تجهیزات مدرن آزمایشگاهی، بکارگیری پرسنل فنی متخصص و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی در درمانگاه فرهنگیان واقع در خیابان کاشانی ارومیه در خدمت شهروندان گرامی و شهرهای همجوار قرار گرفته است.