گونه امیکرون (Omicron) از ویروس SARS-CoV-2 چند هفته پیش کشف شده است و آمادگی آن را دارد که اکثر موارد ابتلا به کووید 19 را به خود اختصاص دهد.
در مناطقی مانند جنوب آفریقا و انگلستان که گونه امیکرون به سرعت گسترش پیدا کرده است، موارد ابتلا به کووید 10 در عرض سه روز یا کمتر، دوبرابر شده است. این آمار شامل کسانی میشود که قبلا به کووید19 مبتلا بوده و یا واکسن دریافت کردهاند.
پروفسور اندرو پکوس از دانشگاه جانز هاپکینز میگوید: به دلیل توانایی فرار از ایمنی ایجاد شده توسط واکسن و قدرت انتقال بالای سویه امیکرون، آن را میتوان از سایر گونههای کووید19 متمایز کرد.
محققین در تلاش هستند تا جهش بعدی ویروس را پیشبینی کنند اما این کار بسیار سخت و چالشبرانگیز است. سویه امیکرون از جهت ساختار ژنتیکی و نحوه آلودهکردن افراد، غیرعادی و گیجکننده است.
آیا علائم سویه امیکرون متفاوت است؟
با افزایش شیوع امیکرون در جهان، مردم در تلاش هستند تا تفاوتهایی را بین علائم آن با سویههای قبلی کووید19، مثل دلتا پیدا کنند. بر اساس اطلاعات اولیه بدست آمده تفاوتهایی بین علائم این سویه با سویههای قبلی مشاهده شده اما دانشمندان مطمئن نیستند که این نتایج بدست آمده درست و قابل اعتماد باشند.
اطلاعاتی که هفته قبل از بزرگترین بیمه سلامت خصوصی آفریقای جنوبی منتشر شد، نشان میدهد که افراد مبتلا به امیکرون در آفریقای جنوبی دچار گلو درد، سرفه خشک، گرفتگی بینی و درد عضلات بهخصوص کمر درد بودند.
اما این علائم در افراد مبتلا به کرونای دلتا و کرونای معمولی نیز بروز میکند. با توجه به اینکه حدودا سه هفته از شیوع کرونای امیکرون گذشته است، هنوز زود است که بگوییم بین علائم سویه امیکرون و سویههای قبلی تفاوت وجود دارد. این احتمال وجود دارد که علائم امیکرون به کرونای دلتا شباهت داشته باشد.
اکثر تستهای PCR میتوانند امیکرون را تشخیص دهند اما نتیجه آزمایش مشخص نمیکند که فرد به کدام سویه مبتلا شده است.
تفاوتهایی که تاکنون یافت شدهاند
یکی از تفاوتهای احتمالی این است که سویه امیکرون نسبت به سویههای قبلی کمتر باعث از دست دادن حس چشایی و بویایی میشود. تحقیقات نشان میدهند که 48 درصد از افراد مبتلا به سویه معمولی SARS-CoV-2 حس بویایی و 41 درصد حس چشایی خود را از دست داده بودند اما بررسی انجام شده در یک جمعیت کوچک واکسینه شده در نروژ نشان میدهد که فقط 23 درصد از بیماران حس چشایی و 12 درصد از بیماران حس بویایی خود را از دست داده بودند. با این حال هنوز مشخص نیست که این تفاوت به دلیل واکسینه بودن افراد است یا به دلیل ابتلا به کرونای امیکرون است.
بیماران واکسینه شدهای که به امیکرون مبتلا شدهاند، سردرد، بدن درد و تب را تجربه میکنند. درحالیکه افراد مبتلا به کرونای امیکرون که واکسینه نشدهاند علائم آنفولانزا، تنگی نفس و سرفه را بروز میدهند. این همان علائمی است که در افراد مبتلا به کووید 19 معمولی و سویه دلتا مشاهده شده است.
تفاوت دیگر امیکرون با سویههای دیگر کووید19 این است که سویه امیکرون بعد از ابتلای فرد، دوران نهفتگی کوتاهتری دارد. سه روز یا کمتر طول میکشد تا علائم بروز کنند، بیماری مسری شود و نتیجه تست کووید19 مثبت شود. اما در کرونای دلتا و معمولی این مدت زمان 4 الی 6 روز است.
آزمایش PCR کرونا در ارومیه
ماهان، آزمایشگاه خصوصی انجام تست کرونا در ارومیه با دقت و سرعت بالا
عفونتهای امیکرون: خفیفتر از دلتا
با توجه به اطلاعاتی که هفته قبل از آفریقای جنوبی به دست آمده، پس از اجرای برنامه واکسیناسیون، میزان بستری افراد بزرگسال مبتلا به کرونای امیکرون 25 درصد کمتر از موج اول همهگیری بود. همچنین تعداد کمتری از بیماران مبتلا به کووید19 در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدند.
همچنین دادههای بدست آمده نشان میدهد، اگرچه کودکان علائم کمتری داشتند، احتمال بستری شدن در بیمارستان به دلیل کرونای امیکرون 20 درصد بیشتر از اولین موج همهگیری بوده است.
با این حال افرادی وجود دارند که در اثر ابتلا به کرونای امیکرون به بیماری شدیدی دچار میشوند. گاهی علائم خفیف به تدریج تبدیل به علائم شدیدتری میشوند، بنابراین لازم است تا افراد مبتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا تست کووید19 را انجام دهند و در خانه بمانند تا از انتقال آن به دیگران خودداری کنند. کووید19 همچنان وجود دارد و از بین نرفته است و ما هنوز در یک پاندمی جهانی قرار داریم
آزمایشگاه تخصصی ماهان ارومیه
آزمایشگاه ماهان فرهنگیان یکی از مراکز آزمایشگاهی پیشرفته و متمایز استان است که با در اختیار داشتن مجموعه بینظیری از تجهیزات مدرن آزمایشگاهی، بکارگیری پرسنل فنی متخصص و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی در درمانگاه فرهنگیان واقع در خیابان کاشانی ارومیه در خدمت شهروندان گرامی و شهرهای همجوار قرار گرفته است.