در طی هفتههای گذشته، خبری مبنی بر منسوخ شدن آزمایش تشخیصی ویروس کرونا به روش PCR در رسانهها و فضای مجازی بینالمللی منتشر شد که سر و صدای فراوانی بههمراه داشت. در این خبر آمده بود:
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا CDC اعلام کرده است مجوز استفاده اضطراری از تست PCR را بهخاطر عدم دقت در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ لغو میکند.
به تبع آن، برخی رسانههای داخلی نیز این خبر را عیناً ترجمه و منعکس کردند. اما آیا این خبر صحت دارد و این آزمایش از دقت کافی برای تشخیص آلودگی به ویروس کرونا برخوردار نیست؟
یک ماه پیش، مرکز CDC آمریکا اعلام کرد مجوزی که برای استفاده اضطراری از روش PCR برای تشخیص ویروس کرونا و یا همان SARS-CoV-2 صادر شده بود، از تاریخ ۳۱ دسامبر ملغی خواهد شد.
این روش تشخیصی، اولین روشی بود که مجوز استفاده اضطراری در این خصوص را از سازمان غذا و داروی آمریکا در همان هفتههای اول انتشار ویروس دریافت کرده بود. با گسترش شتابندهی این ویروس در سرتاسر دنیا، تشخیص آلودگی به آن کماکان یک نیاز ضروری است. با این وجود، چرا CDC این مجوز را لغو کرده است؟
آیا با گذشت این مدت، مشخص شده است که این تست از دقت کافی برای تشخیص ویروس برخوردار نیست؟ آیا یافتههای FDA نشاندهندهی این است که این تست قدرت تشخیص ویروس کرونا و آنفولانزا از یکدیگر را ندارد؟
پاسخ کوتاه به تمام این پرسشها منفی است. هیچیک از این ادعاها مبنای علمی ندارند و دلیل این خبر موضوع دیگری است که در ادامه این مقاله خواهیم خواند.
چرا CDC نمیخواهد تست اصلی تشخیص کرونا را استفاده کند؟
یافتن پاسخ این سؤال کار سختی نیست. کافی است نگاه دقیقی به همان بیانیه مرکز CDC بیاندازید تا متوجه منظور آن شوید. بر اساس این خبر، مراکز آزمایشگاهی تشویق شدهاند از تستهایی استفاده کنند که قابلیت تشخیص همزمان ویروس کرونا و آنفولانزا را دارا هستند. مرکز CDC خود نیز چنین تستی طراحی کرده است که یک سال پیش، تأییدیه FDA را نیز دریافت کرد.
دکتر بینیکر مدیر مرکز مطالعات ویروسشناسی Mayo Clinic آمریکا میگوید: «با نزدیک شدن به فصل پاییز و زمستان، قابلیت تشخیص همزمان ویروس کرونا و ویروسهای دیگر نظیر آنفولانزا از اهمیت بالایی برخوردار است.»
این بدان معنی نیست که تست اولیه PCR که در سراسر جهان بهعنوان استاندارد طلایی تشخیص کرونا شناخته میشود (و یا همان CDC 2019-nCoV Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel)، به اشتباه، آلودگیهای آنفولانزا را آلودگی کرونا اعلام میکرده است؛ بلکه این تست صرفاً قادر به تشخیص کرونا است و هیچ ویروس دیگری را نمیتواند تشخیص دهد. یک آزمایشگاه با انجام این تست نمیتواند به شما بگوید آیا مبتلا به ویروسهای دیگر هستید یا خیر. محتوای ژنتیکی که این تست برای تشخیص آن طراحی شده، دقیقاٌ به دنبال ویروس کرونا میگردد و شناسایی اشتباه سایر ویروسها بهعنوان ویروس کرونا توسط این تست غیرممکن است.
وقتی یک تست جدید طراحی و برای دریافت مجوز FDA ثبت میشود، باید مدارک علمی دقیقی ارائه کند که زنجیره ژنتیکیِ مورد نظر در این تست، کاملا بررسی شده و احتمال شناساییِ اشتباه زنجیره ژنتیکیِ میکروارگانیسمهای مشابه دیگر توسط این تست وجود ندارد. به همین دلیل است که طراحان این روش تست، برنده جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۹۳ شدند. تستهای PCR در زمره دقیقترین تستهای کلینیکال طراحیشده تا به امروز هستند و استفاده از آنها باعث گشایش فصلی نو در تشخیص انواع بیماریها شده است.
کوتاه این که تست PCR کرونا منسوخ نشده است و تا زمانی که تستهای با قابلیت تشخیص همزمانِ چند ویروس وارد سیستم پزشکی نشده است، استفاده از این تست ادامه خواهد یافت.
شایان ذکر است صدها نوع تست جدید تشخیصی در این زمینه در حال تحقیق و در پروسه دریافت مجوزهای ملی و بینالمللی در سرتاسر دنیا هستند که اکثر آنها از روش PCR استفاده میکنند و برخی نیز از روشهای دیگر برای تشخیص بهره میبرند.
آزمایش PCR کرونا در ارومیه
ماهان، آزمایشگاه خصوصی انجام تست کرونا در ارومیه با دقت و سرعت بالا
چه باید کرد؟
بیانیه جدید CDC باعث هیچگونه تغییر در روند تشخیص و درمان آلودگی به ویروس کرونا نخواهد شد. با در نظر گرفتن این که حتی در آمریکا و سایر کشورهای پیشرفته، تعداد بسیار محدودی از آزمایشگاهها به تکنولوژی و کیتهای تشخیصی همزمان چند ویروس دسترسی دارند (که اکثراً مراکز دولتی در آمریکا هستند)، آزمایشگاههای تمامی کشورها همچنان از تست PCR استفاده خواهند کرد. خصوصاً در کشورمان ایران، دستیابی به تستهای جدید احتمالا زمان بیشتری نسبت به سایر کشورها خواهد برد.
در واقع، این تغییر از دیدگاه مخاطبان و مراجعهکنندگان به آزمایشگاهها تقریباً باعث هیچگونه تغییری نخواهد شد. افراد مشکوک و کسانی که میخواهند درباره آلودگی به ویروس کرونا اطلاع حاصل کنند، پس از عرضه این تست نیز به روش گذشته برای نمونهبرداری باید به آزمایشگاه مراجعه کنند و احتمالا متوجه تغییر در روش انجام تست یا اعلام نتیجهی آن نخواهند شد.
سؤالات متداول درباره تست کرونا
کسانی که علائم بیماری کووید ۱۹ را دارند، باید بر اساس قوانین و مقررات بهداشتی محلی، مورد آزمایش قرار گیرند.
به علاوه، حتی با وجود نداشتن هیچ نشانه ای از بیماری، ممکن است نیاز به تست کووید ۱۹ داشته باشید اگر:
- با کسی که آزمایش کووید ۱۹ او مثبت بوده است، در تماس نزدیک بوده باشید.
- در مرکز مراقبت های پزشکی شاغل هستید یا در مراکز شناسایی اولیه بیماری کار می کنید.
- در مراکز مراقبت های طولانی مانند خانه ی سالمندان یا مراکز نگهداری بی خانمان ها که مردم نسبتاً نزدیک به یکدیگر زندگی می کنند، کار یا زندگی می کنید.
- نیازمند یک دوره ی درمانی هستید یا در بیمارستان یا مراکز درمانی طولانی مدت تحت مراقبت هستید یا
- برای سفر یا کار نیاز به غربالگری دارید.
نتیجه ی آزمایش مثبت به این معنی است که شما به احتمال زیاد اکنون مبتلا به کووید ۱۹ هستید و باید خودتان را قرنطینه کنید: در خانه بمانید، خودتان را از دیگران جدا کنید و اقدامات احتیاطی شامل استفاده از ماسک، رعایت بهداشت دست و حفظ فاصله ی اجتماعی را برای کاهش خطر گسترش ویروس، انجام دهید. اگر علائم بیماری بدتر شد، باید با مراکز ارائه ی خدمات بهداشتی محلی خود از طریق تلفن تماس بگیرید.
هر زمان که تمامی علائم بیماری برطرف شد و دوره ی قرنطینه را طبق راهنمای مراکز ارائه ی خدمات بهداشتی خود، به اتمام رساندید، دیگر نیازی به آزمایش مجدد نیست.
اگر در خانه ای با سایر اعضای خانواده زندگی می کنید، بسیار مهم است که اعضای خانواده ی شما نیز اقدامات احتیاطی را برای کاهش خطر سرایت بیماری و گسترش بیشتر ویروس انجام دهند. همه ی اعضای خانواده که علائم بیماری کووید ۱۹ را دارند، باید مورد آزمایش قرار گیرند و خودشان را تا زمانی که علائم بیماری برطرف نشده است، قرنطینه کنند.
نتیجه آزمایش منفی به احتمال زیاد به این معنی است که شما کووید ۱۹ ندارید ولی شما همچنان باید به رعایت بهداشت دست، حفظ فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک ادامه دهید. این امر به ویژه اگر علائم بیماری در بدن شما بروز کرده، بسیار مهم است، زیرا ممکن است که شما به این ویروس مبتلا شده باشید اما آزمایش آن را تشخیص نداده باشد. اگر معتقدید که علی رغم نتیجه منفی آزمایش در حقیقت به این ویروس مبتلا شده اید، با مرکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی خودتان برای انجام مجدد آزمایش صحبت کنید.
در حال حاضر مراکز دولتی و خصوصی منتخب در اکثر شهرهای کشور، تست PCR کرونا انجام می دهند. در ارومیه می توانید به آزمایشگاه تخصصی ماهان مراجعه کنید که یکی از مراکز برگزیده برای انجام این آزمایش است. بخش PCR آزمایشگاه ماهان مستقر در یک بخش کاملا جداگانه از سایر بخشهای آزمایشگاه و با رعایت کلیه استانداردها انجام می شود.
برای رزرو وقت و هماهنگی انجام آزمایش، می توانید با شماره تلفن ۰۴۴۳۳۴۸۳۴۳۴ تماس بگیرید.
یقیناً عرضهی تستهایی که بتوانند همزمان ویروس کرونا و آنفولانزا را تشخیص دهند، منافع زیادی برای سلامت افراد و جامعه دارد. شناختن عامل بیماریزا، به پزشک و فرد بیمار اجازه میدهد روند درمانی را بهموقع، و دقیقاً منطبق با آن عامل طراحی کند. امیدواریم با توجه به نزدیک شدن به فصل سرما و شیوع احتمالی ویروسهای آنفولانزا، این امکان در ایران و مراکز آزمایشگاهی داخلی نیز فراهم شود. اما تا آن زمان، استفاده از روش فعلی بهترین و دقیقترین روش تشخیص کرونا است.
آزمایشگاه تخصصی ماهان ارومیه
آزمایشگاه ماهان فرهنگیان یکی از مراکز آزمایشگاهی پیشرفته و متمایز استان است که با در اختیار داشتن مجموعه بینظیری از تجهیزات مدرن آزمایشگاهی، بکارگیری پرسنل فنی متخصص و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی در درمانگاه فرهنگیان واقع در خیابان کاشانی ارومیه در خدمت شهروندان گرامی و شهرهای همجوار قرار گرفته است.